De dierenweide van het Kronenburgerpark |
Wees welkom op de Dierenweide van het Kronenburgerpark. Het leefgebied van de herten, de Nederlandse Landgeiten, de Ouessantschapen, de kippen, de pauwen en ook af en toe een verdwaalde eend.
Wie is wie in de dierenweide?De HertenDe dierenweide kent een zestal damherten. Voor de dierenverzorgers is het soms lastig de herten uit elkaar te houden. Hoewel zij allemaal een unieke tekening op hun ruggen hebben lijken ze erg op elkaar. Eén van de herten is gelukkig heel herkenbaar. Haar naam is Madeleine en zij is een stuk donkerder dan de andere herten. Herten komen in Nederland in het wild voor; daar leven zij voornamelijk in de bossen en op grote weiden. Herten zijn van nature erg schuchter en horen en ruiken iemand al van ver aankomen met hun grote oren en snuiten. Herten laten zich in het wild zelden zien, maar de herten in de Dierenweide zijn inmiddels zo tam dat ze gewoon uit onze handen eten. Zoals u misschien al eens heeft gezien liggen onze herten overdag voornamelijk te rusten of te herkauwen. Dit komt doordat zij vooral in de ochtenduren en tegen zonsondergang eten en actief zijn. Maar als u een lekker hapje voor ze meebrengt, zoals bospenen of bramen dan willen ze daar hun middagslaapje wel voor onderbreken. Herten vinden het erg leuk om een spelletje te spelen, vooral als de watersproeier aanstaat zullen zij enthousiast door de waterstraal gaan springen. Het is u misschien opgevallen dat wij al enige tijd geen hertenbok meer hebben. Onze voormalige hertenbok, Jacob – vernoemd naar de Jacobstoren – is een aantal jaren geleden overleden. Het is een bewuste keuze geweest om (voorlopig) geen nieuwe hertenbok bij de andere herten te zetten omdat wij een diervriendelijk fokbeleid hanteren. Dit houdt in dat wij liever geen jonge dieren geboren laten worden wanneer hier geen plaats voor is op onze weide of wij deze nergens kunnen herplaatsten als het jong groot genoeg is om bij de moeder weg te gaan. Wist u dat?
De GeitenEr lopen in totaal zes Nederlandse Landgeiten rond in de Dierenweide. Het dieet van de geiten bestaat voornamelijk uit verse groenten, hooi of gras en speciale geitenbrokken. Brood is ongezond voor alle geitensoorten. Het spijsverteringsstelsel van een geit is gericht op moeilijkverteerbaar voedsel dat arm is aan voedinsstoffen. Brood is juist gemakkelijk verteerbaar en rijk aan voedingsstoffen. Wanneer een geit brood eet, gaan de bacterien in de maag die helpen bij de spijsvertering zich heel snel vermeerderen waardoor de balans in de maag verstoord wordt. De geit kan zich daardoor behoorlijk ziek gaan voelen. In een dierenweide als de onze worden de dieren vaak bijgevoerd door bezoekers, soms met voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen. Geiten kunnen daar gemakkelijk dik van worden. Het vet slaan zij niet, zoals mensen, op rond de spieren maar rond de ingewanden. Daardoor lopen in dierenparken soms geitjes rond met uitpuilende buiken alsof zij kleintjes krijgen, terwijl ze eigenlijk gewoon te dik zijn.Geiten zijn erg intelligent en nieuwsgierig. Maar ze laten zich niet makkelijk vangen. Ze hebben precies in de gaten wanneer de verzorgers ze proberen te lokken, bijvoorbeeld wanneer de hoefjes moeten worden gekapt. Al onze geiten zijn erg sociaal en worden graag geaaid. Wist u dat?
De OuessantschapenSinds september 2019 lopen er drie Ouessantschapen rond in de dierenweide.
De Kippen en de PauwenOrpingtons en Brahma's zijn de kippenrassen die u in de wei ziet scharrelen. Verder hebben we vier pauwen: Joris, de haan en Emma, Pauwlien en Bianca, de hennen. Kippen en pauwen zijn echte alleseters. Ze eten onder andere mais en graan, groenvoer (gras, groenten), insecten, wormen en grit. Kippen eten zelfs hun eigen eieren of de eierschalen op. Dit doen ze om extra calcium binnen te krijgen. Het zijn echte groepsdieren en ze voelen zich meer op hun gemak als ze onder soortgenoten zijn. Als kippen gaan slapen gaan ze op stok. Ook hier geldt weer: de kip die op de hoogste stok zit staat het hoogst in de pikorde. Pauwen worden al eeuwen in parken en tuinen gehouden vanwege hun fraaie uiterlijk. De pauwenhaan heeft een sleep die bestaat uit wel 150 veren. In de maanden juli en augustus verliest hij zijn verentooi en binnen twee weken zijn al zijn staartveren uitgevallen. Daarna begint de sleep weer aan te groeien. Rond februari is de sleep meestal weer volledig op lengte. Pauwen zijn erg nieuwsgierig. Ook kunnen ze hard rennen en goed vliegen. Wanneer de pauw zijn veren uitzet (pronken) en ze laat trillen probeert hij indruk op de hennen te maken. Dit ritueel heet ‘sidderen’ (te zien in een kort filmpje met onze oude pauw Jansen in 2012).
Wist u dat?
|