De volière in het Kronenburgerpark

home   —   nieuws   —   over ons   —   dierenweide   —   volière   —   bezoekersinformatie   —   contact



Beneden in het park, vlakbij de vijver, bevindt zich een kleine volière. De vogels worden dagelijks gevoerd en in de gaten gehouden door de vrijwillige dierenverzorgers.


Vogels in de volière

De volière van het Kronenburgerpark

Wat is er zo bijzonder aan vogels? Om te beginnen stammen vogels direct af van dinosauriërs. Er zijn maar weinig dinosauriërs die het grote uitsterven hebben overleefd, en degenen met veren hoorden erbij. Wanneer we met deze wetenschap kijken naar de geschubde pootjes, klauwtjes, snavels en de nesten van deze fascinerende dieren, zien we plotseling dat we elke dag omringd zijn met tientallen kleine dinosauriërs!

Om te kunnen vliegen (of, in het geval van vogels die dat niet kunnen, snel weg te kunnen komen), is het van belang dat zij licht zijn. Hun botten en snavels zijn hol. Wanneer dat niet zo was, kwamen zij moeilijk de lucht in en zouden vogels met grote snavels hun evenwicht niet kunnen houden. Stelt u zich maar eens een toekan voor met een massieve snavel.

De spijvertering van vogels is erop gericht dat zij geen extra ballast meedragen. Terwijl zoogdieren hun uitwerpselen in hun darmen opslaan (mensen gaan bijvoorbeeld ongeveer één keer per dag naar de wc voor een grote boodschap), laten vogels de hele dag door kleine poepjes vallen. Wat niet meer nodig is wordt meteen losgelaten. Omdat vogels niet veel opslaan, kunnen zij niet lang zonder voedsel. Soms kan een dag zonder al genoeg zijn om dood te gaan.

Vliegen kost ontzettend veel energie. Het ademhalingssysteem van vogels is daarom heel geschikt omdat het veel efficiënter werkt dan dat van zoogdieren. Wij ademen in en uit en krijgen maar vijftig procent van de tijd verse zuurstof binnen. Vogels hebben longen die verspreid zijn over het hele lichaam, inclusief de binnenkant van de botjes. De longen  zelf bewegen niet maar er zijn pompjes die ervoor zorgen dat er een constante stroom lucht doorheen gaat.

De specifieke bouw van vogels vraagt een aangepaste verzorging. Zo is er in de volière de hele dag voedsel aanwezig. Vogels hebben geen tanden en kunnen hun eten niet kauwen. Ze eten kleine scherpe steentjes op die het eten helpen vermalen in de krop. Dit is een soort maag vóór de echte maag. Naast voedsel en eten geven we de vogels dus maagkiezel (zoals die steentjes genoemd worden), en grit voor de behoefte aan kalk.

Vogels die veel op de grond lopen of in het water zwemmen, komen veel in aanraking met de viezigheid. Zij zijn steviger en beter bestand tegen bacteriën en ziektes dan vogels die kunnen vliegen. In de volière besteden we daarom meer aandacht aan hygiëne dan in de dierenweide.

Veren zijn moeilijker te onderhouden dan haar en daarom besteden vogels een groot deel van de dag aan de verzorging van hun verenkleed. Grondvogels zoals kippen nemen nog wel eens een stofbad, maar vliegende vogels nemen liever een schoon waterbadje. Daarna smeren zij een afstotend vetlaagje over hun veren dat zij met hun snavel uit het kliertje op hun stuit knijpen. Tenslotte zorgen ze ervoor dat alle veertjes weer netjes glad gestreken worden en in de vorm worden gelegd. In de volière zorgen we er dus voor dat er steeds een badderbadje voorhanden is.

In onze volière kunt u zien hoe onze vogels bezig zijn met eten zoeken, badderen en de verzorging van hun verenkleed, ruziemaken of de band met hun partners versterken (geluiden, lichaamstaal, elkaars veren verzorgen) en hoe zij nestjes bouwen. We hopen dat dat u er veel plezier aan beleeft.


Op dit moment zijn de volgende vogelsoorten te bewonderen:


Lijst 1 Lijst 2


© 2020 Kronenburgerpark — kronenburgerpark.nl