Kronenburgerpark Nijmegen

De Kippen en de Pauwen

Barnevelders en Cochin krieltjes zijn onder andere de kippenrassen die u in de wei ziet scharrelen. Verder hebben we vier pauwen: Jasper, de haan en Emma en Pauwlien, de hennen. Het vierde pauwtje, het kuiken van Emma, heeft nog geen naam. Het is namelijk nog niet duidelijk of het een mannetje of vrouwtje is.

Kippen en pauwen zijn echte alleseters. Ze eten onder andere mais en graan, groenvoer (gras, groenten), insecten, wormen en grit. Kippen eten zelfs hun eigen eieren of de eierschalen op. Dit doen ze om extra calcium binnen te krijgen. Het zijn echte groepsdieren en ze voelen zich meer op hun gemak als ze onder soortgenoten zijn. Als kippen gaan slapen gaan ze op stok. Ook hier geldt weer: de kip die op de hoogste stok zit staat het hoogst in de pikorde. Pauwen worden al eeuwen in parken en tuinen gehouden vanwege hun fraaie uiterlijk. De pauwenhaan heeft een sleep die bestaat uit wel 150 veren. In de maanden juli en augustus verliest hij zijn verentooi en binnen twee weken zijn al zijn staartveren uitgevallen. Daarna begint de sleep weer aan te groeien. Rond februari is de sleep meestal weer volledig op lengte. Pauwen zijn erg nieuwsgierig. Ook kunnen ze hard rennen en goed vliegen. Wanneer de pauw zijn veren uitzet (pronken) en ze laat trillen probeert hij indruk op de hennen te maken. Dit ritueel heet ‘sidderen’ (te zien in een kort filmpje met onze oude pauw Jansen in 2012).

Jasper Pauwlien de jonge pauw en Emma

Wist u dat?

  • Kippen wel 10 – 20 jaar oud kunnen worden.
  • Kippen regelmatig een zogenaamd stofbad nemen. Kippen maken een kuiltje in het zand en baden zich in het opstuivende zand en stof. Dit doen ze om mijten en luizen kwijt te raken. Door het fijne zand gaan deze parasieten dood.
  • Pauwen van nature in kleine families leven, bestaande uit een haan en enkele pauwenhennen.
  • De blauwe pauw uit India komt. Ondanks dat  zij in het wild in tropisch gebied leven kunnen zij heel goed tegen de vrieskou.

 

Cochin haan Barnevelders en kleine kippen


Realisatie: Numaga-Design, Nijmegen.