Kronenburgerpark Nijmegen

De Herten

De dierenweide kent een vijftal damherten. Voor de dierenverzorgers is het soms lastig de herten uit elkaar te houden. Hoewel zij allemaal een unieke tekening op hun ruggen hebben lijken ze erg op elkaar. Eén van de herten is gelukkig heel herkenbaar. Haar naam is Madeleine en zij is een stuk donkerder dan de andere herten.

Herten komen in Nederland in het wild voor; daar leven zij voornamelijk in de bossen en op grote weiden. Herten zijn van nature erg schuchter en horen en ruiken iemand al van ver aankomen met hun grote oren en snuiten. Herten laten zich in het wild zelden zien, maar de herten in de Dierenweide zijn inmiddels zo tam dat ze gewoon uit onze handen eten. Zoals u misschien al eens heeft gezien liggen onze herten overdag voornamelijk te rusten of te herkauwen. Dit komt doordat zij vooral in de ochtenduren en tegen zonsondergang eten en actief zijn. Maar als u een lekker hapje voor ze meebrengt, zoals bospenen of bramen dan willen ze daar hun middagslaapje wel voor onderbreken. Herten vinden het erg leuk om een spelletje te spelen, vooral als de watersproeier aanstaat zullen zij enthousiast door de waterstraal gaan springen.

Het is u misschien opgevallen dat wij al enige tijd geen hertenbok meer hebben. Onze voormalige hertenbok, Jacob – vernoemd naar de Jacobstoren – is een aantal jaren geleden overleden. Het is een bewuste keuze geweest om (voorlopig) geen nieuwe hertenbok bij de andere herten te zetten omdat wij een diervriendelijk fokbeleid hanteren. Dit houdt in dat wij liever geen jonge dieren geboren laten worden wanneer hier geen plaats voor is op onze weide of wij deze nergens kunnen herplaatsten als het jong groot genoeg is om bij de moeder weg te gaan.

Wist u dat?

  • Herten wel twintig jaar oud kunnen worden.
  • Een hert wel vier magen heeft en dus een herkauwer is.
  • Het heel belangrijk is voor herten om afscheid te kunnen nemen van een dode soortgenoot. Als onderdeel van het rouwproces laten wij de het overleden dier een tijdje in de wei liggen.Realisatie: Numaga-Design, Nijmegen.