Kronenburgerpark Nijmegen

De Geiten

Er lopen in totaal vier geiten rond in de Dierenweide. Twee daarvan zijn dwerggeiten: Wilma, de grootste van de twee, en Irene, die herkenbaar is aan haar afgebroken hoorn. Dan zijn er nog de twee Toggenburgers, Famke en Frouke. In de zomer van 2013 hebben Famke en Frouke allebei een bokje gekregen, Bram en Wout. Deze bokjes zijn inmiddels herplaatst.

Famke is helaas in juli 2014 overleden (zie nieuwsbericht).

Hoewel het om twee verschillende geitenrassen gaat, bestaat het dieet van zowel de dwerggeiten als de Toggenburgers voornamelijk uit verse groenten, hooi of gras en speciale geitenbrokken. Brood is ongezond voor alle geitensoorten. Het spijsverteringsstelsel van een geit is gericht op moeilijkverteerbaar voedsel dat arm is aan voedinsstoffen. Brood is juist gemakkelijk verteerbaar en rijk aan voedingsstoffen. Wanneer een geit brood eet, gaan de bacterien in de maag die helpen bij de spijsvertering zich heel snel vermeerderen waardoor de balans in de maag verstoord wordt. De geit kan zich daardoor behoorlijk ziek gaan voelen. In een dierenweide als de onze worden de dieren vaak bijgevoerd door bezoekers, soms met voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen. Geiten kunnen daar gemakkelijk dik van worden. Het vet slaan zij niet, zoals mensen, op rond de spieren maar rond de ingewanden. Daardoor lopen in dierenparken soms geitjes rond met uitpuilende buiken alsof zij kleintjes krijgen, terwijl ze eigenlijk gewoon te dik zijn.

Geiten zijn erg intelligent en nieuwsgierig. Maar ze laten zich niet makkelijk vangen. Ze hebben precies in de gaten wanneer de verzorgers ze proberen te lokken, bijvoorbeeld wanneer de hoefjes moeten worden gekapt. Al onze geiten zijn erg sociaal en worden graag geaaid. Vooral de Toggenburgers zijn heel erg eigenwijs en doen precies waar ze zin in hebben. De dwerggeiten zijn uitstekende klimmers. In de dierenweide staat een groot klimrek dat speciaal voor hen is gemaakt. Hier wordt niet alleen op gespeeld, ook wordt de rangorde daar bepaald. De regel is: hoe hoger de geit staat, des te hoger is haar positie in de rangorde.

Wist u dat?

  • Dwerggeiten oorspronkelijk uit Afrika komen.
  • Bij juiste en goede voeding de melk van de Toggenburgergeit geschikt is voor consumptie.
  • De geiten zich bazig gedragen ten opzichte van de herten.
Toggenburger geiten Famke en Frouke Dwerggeiten Wilma en Irene


Realisatie: Numaga-Design, Nijmegen.